Z jakiego materiału wybrać brytfannę?

O tym, że brytfanna powinna być obecna w każdej kuchni, nie trzeba zupełnie nikogo przekonywać. Niestety nie każdy wie, z jakiego powinna ona być wykonana materiału, aby spisywała się możliwie jak najlepiej. Jak wybrać brytfannę pod kątem tego, z czego jest zrobiona?

Dlaczego materiał wykonania jest ważny?

Z jakiego jednak konkretnie powodu warto się w ogóle zastanawiać nad tym, z jakiego materiału dana brytfanna powinna być zrobiona tworzywa? Jak się okazuje, ma to ogromne znaczenie dla wygody użytkowania, lecz również łatwości przyrządzania w niej potraw. Od materiału, z którego jest zrobiona, zależeć będzie np. to, czy będzie to brytfanna ciężka, czy też lekka w stylu tych z ostry-sklep.pl. Duże znaczenie będzie miało również to, czy będzie podatna na uszkodzenia, czy będzie można ją myć w zmywarce, czy też jak zareaguje na wstawienie jej do lodówki. Na koniec dobrze jest mieć także na uwadze to, że to właśnie od materiału wykonania zależy kwestia rozprowadzenia ciepła po jej powierzchni, a także skuteczność jego utrzymywania po wyłączeniu piekarnika.

Na jaki materiał wykonania warto się zdecydować?

Jak zatem widać to, z jakiego tworzywa będzie zrobiona używana przez nas brytfanna, przekłada się na ogromną ilość najróżniejszych jej cech. Które zatem modele szczególnie mocno warto rozważyć podczas kupowania brytfanny?

Jednym z częściej wybieranych modeli jest na pewno brytfanna ceramiczna. Dzięki swojej powierzchni przygotowywane w niej potrawy zupełnie do niej nie przywierają, więc wyjmuje się je łatwo i bez ryzyka uszkodzenia jedzenia. Co więcej, właściwość ta sprzyja czyszczeniu brytfanny, dzięki czemu łatwo się ją myje nawet ręcznie. Minusem jest w tym wypadku rzecz jasna ryzyko uszkodzenia, ponieważ nawet niewielki upadek lub silniejsze uderzenie nią o inną powierzchnię może oznaczać pęknięcie.

Innego typu bardzo ciekawym modelem jest brytfanna aluminiowa. Jest ona wygodna z powodu niskiej wagi, lecz również równomiernego rozprowadza się w niej ciepło. Sprawia to, że jest to dobry wybór dla początkujących, ponieważ ryzyko przypalenia lub też niedopieczenia fragmentu potrawy jest w niej znikome.