Gotowanie w bambusie – jak to działa?

gotowanie

Wiele osób stawia dziś na zdrowy styl życia, często jednak zapominając o właściwym dla niego przygotowywaniu posiłków. To sprawia, że wiele dań jest tworzonych nadal z nieprawidłowych składników, a czasem również w sposób, który znacznie pogarsza ich właściwości prozdrowotne. Tymczasem warto zainwestować w proste urządzenia kuchenne, znacznie ułatwiające właściwe przygotowywanie dań.

W tradycyjnej kuchni azjatyckiej koszyk do gotowania na parze jest jednym z najczęściej stosowanych urządzeń kuchennych. Sprawdźmy, skąd bierze się jego popularność oraz co można w nim przygotować.

Dlaczego bambus?

Koszyk do gotowania na parze

Wszystkie tradycyjne koszyki wykonane są z bambusa – materiału o świetnej strukturze, działającego antybakteryjnie, a jednocześnie utrzymującego ciepło i pochłaniającego wilgoć w procesie gotowania na parze. To sprawia, że koszyki do gotowania na parze świetnie sprawdzają się w szybkim przygotowaniu dań, ale jednocześnie nie nagrzewają się z zewnątrz.

Dania w koszyku na parze

Aby przygotować danie w koszyku na parze, potrzebujemy pergaminu, którym wyłożymy dno koszyka, a także garnka z gotującą się wodą, nie sięgającą poziomu koszyka. Koszyki można ustawiać jeden na drugim, zupełnie jak tradycyjne garnki do gotowania na parze. W ten sposób przygotować można warzywa, ryby, mięsa czy ryż na całe danie obiadowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *