Dobry tłuczek do ziemniaków, czyli jaki?

tłuczek do ziemniaków

Tłuczek do ziemniaków pozwala w mgnieniu oka przygotować dobre purée. Dodaj śmietankę, jogurt czy masło, dopraw do smaku oraz wykorzystaj tłuczka. Bez energii elektrycznej, błyskawicznie oraz bez trudu. Za pomocą tłuczka zrobisz także dobre purée z batatów, dyni, marchewek oraz pozostałych warzyw. Tłuczek jest niezwykle często jest zrobiony z kwasoodpornej stali, dzięki czemu jest prosty do oczyszczenia – także w zmywarce. Został zaopatrzony w satynowaną rączkę, jaka nie wyślizguje się z ręki oraz dobrze wygląda. Należałoby zatem wiedzieć, czym wyróżnia się tego typu tłuczek i jak możemy wybrać ten najlepszy dla siebie.

Ziemniaki w kuchni polskiej

Chociaż ziemniaki na dobre zakorzeniły się w kuchni polskiej, ich historia nad Wisłą nie jest bynajmniej niezwykle długa. Przyjmuje się, iż po raz pierwszy pojawiły się w stolicy w 1683 roku. Sadzonki przywiózł Jan III Sobieski z wyprawy wiedeńskiej. Do ziemniaków długo się przekonywano, pierwotnie były to tylko rośliny ogrodowe, natomiast ich kwiatki uważano za jedne spośród najlepszych. Na stoły trafiły na dobre w XVIII wieku. Jędrzej Kitowicz, autor znanego „Opisu obyczajów za panowania Augusta III”, poświęca im indywidualny artykuł, oznaczając ziemniakami i „jabłkami ziemnymi”.

tłuczek do ziemniaków

Tłuczek do ziemniaków – co należałoby wiedzieć?

Tłuczek do ziemniaków (tutaj) to niezwykle niezbędne urządzenie zarówno w gospodarstwie domowym jak również restauracji. Ubijaki do ziemniaków stosowane są do miażdżenia kartofli czy pozostałych warzyw oraz owoców w celu otrzymania z nich jednolitej konsystencji. Są one jednym spośród tychże narzędzi kuchennych, jakie wykorzystujemy niemalże systematycznie. Większość ubijaków do ziemniaków zrobionych jest z doskonałej klasy stali kwasoodpornej z jednolitą rączką drewnianą czy syntetyczną. Ubijaki do ziemniaków doskonale nadadzą się do rozdrabniania pozostałych warzyw czy owoców. Ubijaki możemy nabyć w rozmaitych wymiarach, o większej oraz krótszej rączce.