Cechy charakterystyczne noży do ryb

nóż do ryb

Nóż jest niezastąpionym narzędziem podczas wędkowania. To narzędzie jest niezastąpione, ponieważ trzeba ciąć żyłkę, ciąć trawę, ciąć haczyk i ciąć kołki. Nóż jest uniwersalnym akcesorium, więc istnieją specjalne wymagania dotyczące jego niezawodności, funkcjonalności i jakości. Dowiedzmy się, jak wybrać nóż wędkarski.

Nóż uniwersalny

Nóż uniwersalny 12-15 cm (4,5-6″) Nóż do ryb (tu) jest podobny w kształcie do noża do rzeźbienia, ale z krótszym i lżejszym ostrzem. Służy do krojenia małych warzyw i owoców czy ryb. Doskonale tnie warzywa o niejednorodnej strukturze (twarda skórka, miękki rdzeń).

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni 20-23 cm (8-9″) – Wytrzymała rękojeść, solidne, szerokie ostrze, wyśrodkowany czubek. pozwala łatwo siekać warzywa i zioła, kroić mrożone mięso, ryby, drób. Nacięcia na ostrzu pomagają żywności nie przywierać do powierzchni ostrza dzięki wgłębieniom podczas cięcia. Wgłębienia znajdują się tylko na ostrzu i nie mają nic wspólnego z krawędzią tnącą, nie wpływają na kształt potrawy.

Japoński nóż santoku

Japoński nóż santoku 17-20 cm (6-8″) Czubek jest obniżony, a środek ciężkości przesunięty do przodu, co pozwala na przyłożenie mniejszej siły do noża. Idealny do siekania, krojenia i rozdrabniania. Wgłębienia na ostrzu zapobiegają przywieraniu do niego produktów spożywczych, takich jak mięso czy ryby, i umożliwiają krojenie ich na idealnie cienkie plasterki.

nóż do ryb

Nóż do carvingu

Nóż do carvingu – 20 cm (8″). Długie, średnio szerokie ostrze z wyśrodkowanym czubkiem. Służy do krojenia dużych i średnich warzyw, krojenia dużych kawałków mięsa, kurczaka, dużych ryb.

Nożyczki kuchenne

Nożyczki kuchenne. Nadaje się do cięcia drobiu, ryb, ścięgien mięsnych, małych kości, płetw rybich. Posiada zamek bezpieczeństwa dla bezpiecznego przechowywania.